Hvorfor bliver man impotent?

Impotens er et problem, som er mere udbredt end man måske lige umiddelbart skulle tro. Først og fremmest vil langt de fleste mænd mindst én gang i løbet af deres liv opleve at miste rejsningen eller måske ikke kunne opnå en tilfredsstillende én af slagsen.

Indholdsfortegnelse

Mange årsager til impotens

Dette kan have mange årsager, for eksempel stress, alkoholpåvirkning eller sygdom, som har tæret på kræfterne. Og den gode nyhed er, at der i så tilfælde vil være tale om en forbigående tilstand.

Desværre er kronisk rejsningsbesvær også et temmelig almindeligt fænomen. Samtidig er der tale om en lidelse, som er omgærdet af et stort tabu, hvilket gør det svært at sætte tal på hvor mange der rent faktisk døjer med erektil dysfunktion.

Generelt er mænd tøvende når det gælder at søge lægehjælp for impotens. Det kan være vanskeligt at erkende, at man måske er impotent – og mange er måske ligefrem lidt flove eller pinligt berørt ved at skulle vende emnet med deres praktiserende læge.

Det er dog vigtigt, at du er åben omkring sin tilstand, hvis du som mand oplever problemer med rejsning. For det første kan du rent faktisk få hjælp hos din læge, så du kan slippe for rejsningsbesvær ved samleje. Og for det andet har rejsningsproblemer ofte underliggende årsager, som kan være truende for dit generelle helbred.

For at blive bevidst om rejsningsproblemernes omfang og alvorsgrad, er det vigtigt at forstå de mulige bagvedliggende årsager hertil. I det følgende kan du blive klogere på hvordan og hvorfor impotens opstår hos mænd.

De mest almindelige årsager til impotens og rejsningsbesvær

Impotens kaldes med et lægefagligt udtryk for erektil dysfunktion, og dækker over et bredt spektrum af rejsningsbesvær. Ikke to tilfælde er ens, når det handler om rejsning – og der kan være rigtig mange bagvedliggende årsager, ofte flere i samspil.

Nogle mænd oplever slet ikke at kunne blive seksuelt ophidsede, hvor andre kan mærke ophidselsen, men ikke opnå en rejsning som følge deraf. Andre mænd kan opnå en delvis rejsning. Og så er der dem, der kan opnå en hel eller delvis rejsning, som dog hurtigt falder igen uden at den seksuelle aktivitet er afsluttet.

I alle tilfælde er det utroligt frustrerende at opleve problemer med rejsning. Dette gælder uanset om der er tale om en enkelt forestilling, eller om det er et kronisk problem, der gør sig gældende. Dog er sidst nævnte tilfælde mere alvorligt. Kroniske rejsningsproblemer kan nemlig have alvorlige dybere liggende årsager, hvor en enkelt fejlslagen rejsning typisk kun er symptomatisk for en forbigående tilstand.

Indtag af alkohol kan forårsage midlertidig erektil dysfunktion

De fleste mænd kender til  problemet med at få rejsning under påvirkning af alkohol. Dette er et berømt fænomen, som er skildret i film og serier, og som ofte kulminerer med den kvindelige hovedrolleindehavers forsikring om at det ikke gør noget, for ”det sker jo for alle mænd en gang imellem”. Og selv om dette er så sandt, som det er sagt, er det alligevel dybt frustrerende ikke at kunne gennemføre akten.

Årsagen til, at alkohol lægger en dæmper på erektionen, selv om sexlysten er der (og ofte er forstærket af alkoholens påvirkning), er, at alkohol er et depressivt stof. Det betyder, at det sænker kroppens funktioner, herunder nervesystemets aktivitet.
Alkohol kan hæmme nervesystemets evne til at sende de nødvendige signaler til at udløse en erektion. Seksuel ophidselse starter i hjernen, og alkohol kan sløre denne proces, hvilket gør det vanskeligt at opnå fysisk ophidselse – også når man psykisk og mentalt er ”i stødet”.

For at opnå en erektion skal blodkarrene i penis udvide sig for at tillade øget blodgennemstrømning. Alkohol kan forårsage forbigående blodkarsammentrækning og nedsætte blodgennemstrømningen, hvilket gør det vanskeligere at opnå og opretholde en erektion.

Alkoholrelaterede rejsningsproblemer er typisk midlertidige og forsvinder, når alkoholens virkning aftager.

Impotent? Lad os hjælpe dig

Har du svært ved at snakke med din læge om impotens? Kontakt os og få uforpligtende rådgivning.

Stress og præstationsangst kan medføre problemer med rejsning

Stress og travlhed i hverdagen kan have en markant indflydelse på evnen til at opnå en erektion. Dette skyldes den komplekse interaktion mellem kroppens fysiske reaktioner på stress og de psykologiske aspekter af den seksuelle funktion.

Når kroppen oplever stress, aktiveres det autonome nervesystem, specifikt “kamp-eller-flugt”-responsen. Denne respons medfører en række fysiologiske ændringer, såsom øget hjertefrekvens, forhøjet blodtryk og frigivelse af stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse ændringer er designet til at forberede kroppen på en umiddelbar fysisk udfordring, men de er ikke gunstige for seksuel funktion (der ikke kan betragtes som essentiel for hverken at kæmpe eller flygte).

Langvarig stress kan forårsage ændringer i hormonbalance, der er vigtige for seksuel funktion. For eksempel kan høje niveauer af kortisol, et stresshormon, nedsætte produktionen af testosteron, hvilket kan reducere seksuel lyst og evne til at opnå en erektion.

Psykisk stress har også indflydelse på evnen til at få rejsning. Seksuel ophidselse starter i hjernen, og psykologiske faktorer spiller en afgørende rolle i denne proces.

Stress og mentalt pres kan aflede opmærksomheden og forhindre seksuelle tanker og følelser, hvilket gør det svært at opnå seksuel ophidselse og dermed en erektion. Desuden kan angst om seksuel præstation forværre situationen, skabe en negativ feedback-loop, hvor frygt for impotens faktisk kan bidrage til dets forekomst.

Fysiske årsager til rejsningsproblemer hos mænd

Hvis du oplever blot en gang imellem ikke at kunne få rejsning i forbindelse med seksuel aktivitet, behøver du således ikke at være nervøs. Der er højst sandsynligt tale om et forbigående problem – og hvis du bekymrer dig for meget, kan du risikere at det bliver værre.

Det er en god idé at være opmærksom på det mønster, som er afgørende for hvornår og hvordan du oplever impotens. Hvis du ikke kan opnå erektion når du har drukket, eller når der har været travlt på arbejdet og du måske befinder dig i en tilstand af udbrændthed, kan dette være forklaringen.

Men hvis du over en længere periode ikke har kunnet få rejsning, bør du opsøge din læge. Der kan nemlig være alvorlige bagvedliggende årsager til problemet, som er vigtige at få udredt.

Hjerte-kar-sygdomme kan forårsage impotens

Hjertesygdomme og andre lidelser, der relaterer sig til det kardiovaskulære system, spiller en betydelig rolle i forbindelse med forekomsten af erektil dysfunktion. Hjertets og karrenes sundhed påvirker nemlig i høj grad blodgennemstrømningen, som er afgørende for at opnå og opretholde en erektion.

Hjertet pumper blod gennem hele kroppen, herunder til penis. Hjertesygdomme, som for eksempel koronar arteriesygdom, kan begrænse denne blodgennemstrømning. Disse tilstande involverer ofte opbygningen af plak i arterierne, også kaldet åreforkalkning, hvilket indsnævrer blodkarrene og reducerer blodgennemstrømningen.

Når arterierne bliver indsnævret eller blokeret på grund af åreforkalkning, kan de ikke transportere tilstrækkeligt blod til forskellige kropsdele, herunder penis. For en erektion at finde sted, skal blodkarrene i penis udvide sig for at tillade mere blod at strømme ind. Hvis blodgennemstrømningen er begrænset, bliver dette vanskeligt eller umuligt.

De tre hyppigste årsager til impotens

Rejsningsproblemer optræder hyppigt hos personer med diabetes

Diabetes er en kronisk tilstand, der kan have en  væsentlig indflydelse på mange kropssystemer, herunder nerver og blodkar. Lige som hjerte-kar-sygdomme og åreforkalkning er dårlige nyheder for den blodcirkulation, der er essentiel for at opnå en erektion, er diabetes også en medvirkende årsag til erektil dysfunktion.

Diabetes kan påvirke det menneskelige nervesystem. Over tid kan høje blodsukkerniveauer i kroppen skade blodkarrene, der forsyner nerverne. Dette kan føre til diabetisk neuropati, hvor nerverne bliver beskadigede eller fungerer dårligt.

Nerver spiller en afgørende rolle i seksuel funktion ved at sende signaler fra hjernen til penis. Nerveskader kan forhindre eller svække disse signaler, hvilket gør det vanskeligt at opnå eller opretholde en erektion.

Derudover går vaskulære problemer, altså beskadigede blodkar, ofte hånd i hånd med diabetes. Diabetes kan forårsage aterosklerose, en tilstand hvor blodkarrene bliver hårde og snævre. Dette kan begrænse blodgennemstrømningen i hele kroppen, herunder penis. Og endelig kan diabetes påvirke hormonbalancen, herunder niveauerne af testosteron, som er vigtige for seksuel lyst og funktion.

Impotens kan være en bivirkning af medicin

Hvis du tager bestemte typer medicin, er det klogt at have hånd i hanke med bivirkningerne. Visse lægemidler, herunder nogle typer af antidepressiva og blodtryksmedicin, kan nemlig afstedkomme impotens.

Et kendt eksempel er den type antidepressiv medicin, som populært går under navnet ”lykkepiller”, og i lægefaglige termer benævnes SSRI. SSRI står for Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, altså selektive serotoningenoptagelseshæmmere, og denne type medicin påvirker neurotransmittere i hjernen, som blandt andet har indflydelse på såvel den seksuelle funktion som lysten til sex.

SSRI lægemidler øger niveauet af serotonin, en neurotransmitter, der blandt andet regulerer humøret, ved at hæmme genoptagelsen af dette signalstof. Mens dette kan være gavnligt for at behandle depression, kan højere niveauer af serotonin også lægge en dæmper på lysten og evnen til at opnå erektion.

Et andet eksempel er visse typer blodtryksmedicin, såsom beta-blokkere og diuretika. Beta-blokkere virker ved at blokere virkningen af adrenalin og sænke hjertefrekvensen, hvilket kan reducere mængden af blod, der pumpes til penis. Og diuretika kan påvirke blodgennemstrømningen og nedsætte blodtrykket, hvilket kan påvirke evnen til at opnå og opretholde en erektion.

Neurologiske lidelser som kan medføre impotens

Psykologiske årsager til impotens

Som vi tidligere har været inde på, vil stress kunne føre til impotens. Sværhedsgraden heraf afhænger af om vi har at gøre med kronisk stress eller et forbigående højtryk, som kan have en midlertidig påvirkning af systemet.

Foruden stress finder vi flere psykologiske og mentale dårligdomme, som kan påvirke den seksuelle funktion. Flere og flere især yngre mennesker lever med angst, hvilket kan have indvirken på potensen. Denne påvirkning kan være både direkte og indirekte, og den involverer kroppens fysiske, hormonelle og psykologiske reaktioner.

Først og fremmest er der den mentale blokering. Seksuel ophidselse starter i hjernen, og angst kan forstyrre denne proces. Bekymringer, frygt og negative tanker kan forhindre en person i at slappe af og nyde seksuelle oplevelser, hvilket er essentielt for at opnå en erektion.

Præstationsangst er en form for angst specifikt relateret til seksuel aktivitet. Bekymring for seksuel præstation, frygt for ikke at kunne opretholde en erektion eller at skuffe partneren, kan skabe et psykologisk pres, der forhindrer erektion.

Angst og stress er to meget nært beslægtede dårligdomme, og da angst aktiverer kroppens stressrespons, vil et anfald resulterer i frigivelsen af adrenalin og kortisol. Disse hormoner kan øge hjertefrekvensen og blodtrykket, men kan også hæmme blodgennemstrømningen til penis, som er afgørende for erektion.

På samme måde vil kronisk eller generaliseret angst på sigt kunne forstyrre det autonome nervesystem, som regulerer kroppens ufrivillige funktioner, herunder seksuel respons. Langvarig angst kan påvirke hormonbalancen og forårsage et fald i det testosteronniveau, som er afgørende for seksuel lyst og evnen til at opnå erektion.

Livsstilsrelaterede årsager til rejsningsbesvær

De fleste forbinder nok impotens med fremskreden alder. For sunde og raske yngre mænd bør impotens således ikke være det store problem – i hvert fald ikke den kroniske variant. 

Der er dog nogle livsstils- og adfærdsmæssige mønstre, som i høj grad bidrager til at fremskynde impotens. Det betyder, at du kan risikere at blive impotent i en tidlig alder, hvis du ikke passer på dig selv – på trods af et i udgangspunktet fint helbred.

Tre typer medicin, der kan have impotens som bivirkning

Rygning – farligt for din rejsning

Rygning har en velkendt skadelig effekt på det kardiovaskulære system, herunder de blodkar, der forsyner alle dele af kroppen – penis inkluderet. Den negative indvirkning af rygning på blodkarrene og dermed på blodgennemstrømningen er en central årsag til, at rygning er en væsentlig risikofaktor for erektil dysfunktion. 

Blandt andet kan rygning forårsage det, der kaldes endotel dysfunktion. Blodkarrene er foret med et tyndt lag celler kendt som endotelet. Rygning kan forårsage skader på disse celler, hvilket forstyrrer deres evne til at fungere korrekt.

Endotelet spiller en afgørende rolle i reguleringen af blodkarrenes diameter og dermed blodgennemstrømningen. Når endotelet er beskadiget, bliver blodkarrene mindre effektive til at udvide sig, hvilket er afgørende for at opnå en erektion.

Ved åreforkalkning, som er en direkte konsekvens af rygning, vil der danne sig plak i arterierne. Denne plak består af kolesterol, fedtstoffer og andre stoffer og kan indsnævre og hærde arterierne, hvilket begrænser blodgennemstrømningen. Når arterierne, der forsyner penis, bliver indsnævret og mindre elastiske på grund af plakophobning, kan de ikke levere tilstrækkeligt blod til at opnå og opretholde en erektion.

Derudover forårsager rygning en reduktion i produktionen af nitrogenoxid – et molekyle, der spiller en nøglerolle i processen med erektion. Det hjælper med at afslappe de glatte muskler i penis, hvilket tillader blodkarrene at udvide sig og øge blodgennemstrømningen. En nedsat mængde af tilgængelig nitrogenoxid i kroppen forringer evnen til at opnå en erektion.

Sidst, men ikke mindst, indeholder tobaksrøg en række skadelige kemikalier, der kan fremme oxidativ stress og inflammation i blodkarrene. Dette bidrager yderligere til skader på blodkarrene og forværrer risikoen for erektil dysfunktion.

Alkohol i store mængder kan være skadelige for potensen

Foruden den velkendte fornemmelse af ikke rigtig at kunne præstere når man har fået lidt inden for vesten, er alkohol dårligt nyt når det gælder evnen til erektion. Et længere varende forbrug af alkohol kan nemlig medføre ditto rejsningsproblemer. 

Overdreven brug af alkohol har en række skadelige effekter på kroppen, herunder negativ indflydelse på nervefunktionen og blodgennemstrømningen. Disse effekter kan have alvorlige konsekvenser for forskellige kropssystemer, især for det kardiovaskulære system og nervesystemet, som begge er afgørende for en sund seksuel funktion.

Alkohol kan være neurotoksisk, hvilket betyder, at det decideret kan beskadige nervevæv. Langvarigt højt alkoholforbrug kan føre til neuropati, en tilstand, hvor nervefibre bliver beskadigede, hvilket påvirker deres evne til at sende signaler effektivt. Dette kan hæmme nervesystemets evne til at udløse de fysiologiske processer, der er nødvendige for at opnå og opretholde en erektion.

Et vedvarende og højt alkoholforbrug desuden kan føre til kardiovaskulære problemer, såsom højt blodtryk og hjertesygdom, hvilket igen kan påvirke blodgennemstrømningen. Selvom alkohol i første omgang kan forårsage vasodilatation (udvidelse af blodkarrene), kan langvarig brug føre til vasokonstriktion (indsnævring af blodkarrene), hvilket forværrer blodgennemstrømningen.

Endelig kan alkohol forårsage fald i testosteronniveauet. Testosteron spiller en central rolle i seksuel lyst og funktion, og et lavere niveau kan føre til rejsningsbesvær.

Det kan på alle måder godt betale sig at leve sundt og være bevidst om kroppens signaler, hvis man ønsker at bevare potensen i behold livet igennem. Og selv om du skulle være særligt disponeret for erektil dysfunktion, er alt håb ikke ude – læs mere her.

FAQ

Impotens defineres ifølge NetDoktor som ”manglende evne til at opnå og opretholde en rejsning, der er tilstrækkelig til at gennemføre samleje på tilfredsstillende måde”. Risikoen for vedvarende problemer med rejsningen stiger med alderen, og du kan selv fremskynde – eller øge risikoen for – impotens ved at leve usundt.

Du har sikkert prøvet ikke at kunne opnå erektion efter et stort alkoholindtag, og måske har det gjort dig nervøs. Men frygt ej – en enkel våd aften kan ikke gøre dig kronisk impotent. Der er dog en øget risiko for impotens, hvis dit alkoholforbrug er kraftigt og vedvarende.

Det korte svar er ja – lige som alkohol påvirker et længere varende og massivt indtag af hash evnen til at opnå og opretholde en erektion. Dette skyldes stoffets påvirkning af såvel hormonniveauet som det kardiovaskulære system og nervesystemet. Så selv om du godt kan føle dig vældig opstemt når du har indtaget cannabis, vil et langvarigt forbrug kunne påvirke din potens i negativ grad.