Hvad er impotens?

Impotens eller rejsningsbesvær, også kendt som erektil dysfunktion (ED), er en tilstand, hvor en mand har svært ved at opnå eller opretholde en erektion, der er tilstrækkelig for tilfredsstillende seksuel aktivitet. 

Indholdsfortegnelse

Hvad er impotens?

Det er en almindelig  udfordring, som mange mænd oplever på forskellige tidspunkter i deres liv.

Selv i vor oplyste tidsalder betragtes problemer med at opnå rejsning som et tabu. Det kan være svært at indrømme eller tale åbent om impotens, da der her er tale om et fænomen, som er meget tæt forbundet med det fremherskende maskulinitets-ideal. Men det er også et problem, som kan give anledning til mange problemer i kærlighedslivet. Og derfor er det vigtigt at sætte sig ind i såvel årsager til impotens som de behandlingsmuligheder, der er til rådighed.

Hvad forstås der ved rejsningsbesvær?

Mit navn er Christine Pontoppidan og jeg er uddannet kiroprator frA på Palmer College of Chiropractic, USA. Jeg har mere end 29 års erfaring som praktiserende autoriseret kiropraktor i Århus, og har gennem en årrække specialiseret mig i behandling af erektil dysfunktion (impotens) med fokuseret ShockWave terapi. 

Her i klinikken behandler vi mænd, som lider af erektil dysfunktion forårsaget af vaskulære problemer. Du kan læse mere om vores priser her eller læse videre på siden her, hvis du ønsker at vide mere om behandling af impotens.

Hvordan fungerer en erektion?

For at forstå rejsningsproblemer er det vigtigt først at forstå, hvordan en erektion opstår. En erektion er resultatet af en kompleks samspil mellem kroppens nervesystem,  blodkar, hormoner og psykiske faktorer. I det følgende kan du blive klogere på hvad der fysisk og biologisk sker, når en mand opnår en erektion

Impotent? Lad os hjælpe dig

Har du svært ved at snakke med din læge om impotens? Kontakt os og få uforpligtende rådgivning.

Seksuel ophidselse fører til erektion hos manden

Alt starter med seksuel ophidselse. Denne ophidselse kan udløses af forskellige faktorer – det kan være noget man ser, tænker, føler, hører eller oplever via berøring. 

Idet hjernen registrerer disse seksuelle stimuli, sender den signaler ned gennem nervesystemet til penis. Når disse nerveimpulser når penis, sker der en reaktion i de fine muskler i penis’ blodkar. Disse muskler slapper af, hvilket er et nøgleelement i erektionsprocessen.

Som følge af afslapningen af musklerne i blodkarrene øges blodgennemstrømningen til to hovedkamre i penis, som hedder corpora cavernosa, også kaldet svulmelegemerne. Disse kamre er lavet af svampet væv og har evnen til at opsuge blod, lidt ligesom en svamp.

Når blodet fylder corpora cavernosa, udvider kamrene sig, hvilket lægger pres på venerne, der normalt tillader blodet at strømme ud fra penis. Dette tryk reducerer mængden af blod, der kan forlade penis. Når der på den måde strømmer mere blod til end der strømmer tilbage igen, bliver penis større og stivere, hvilket fører til en erektion.

Impotens i tal

Hormonernes rolle i forhold til impotens

Ud over nerveimpulser spiller hormoner også en rolle i erektionsprocessen. Testosteron, det primære mandlige kønshormon, spiller en afgørende rolle i udviklingen af mandlige kønskarakteristika, såsom stemmens dybde, muskelmasse, og skægvækst.

Dette hormon er også afgørende for produktionen af sæd, lige som mængden af testosteron i kroppen påvirker mandens seksuel lyst og er nødvendigt for normal erektil funktion. Testosteron hjælper med at regulere flere funktioner, der er nødvendige for at en erektion kan opstå. Blandt de måder, hvorpå testosteron spiller en rolle i forhold til rejsningsbesvær, finder vi

  • Mandens libido – Testosteron har en direkte indflydelse på seksuel lyst, ofte omtalt som libido. Et normalt niveau af testosteron er afgørende for at opretholde en sund sexlyst. Lavt testosteron kan føre til en reduktion i lysten til seksuel aktivitet – og dermed problemer med at opnå eller opretholde erektion.
  • Nervefunktionen – Testosteron bidrager til den rigtige funktion af de nerver, der er nødvendige for at udløse erektionen.
  • Blodkarrenes sundhed – Testosteron hjælper med at opretholde sundheden af blodkarrene i penis. Sunde blodkar er afgørende for god blodgennemstrømning, hvilket er nødvendigt for at opnå og opretholde en erektion.
  • Psykologisk velvære – Din hormonbalance påvirker også dit humør og velbefindende. Et lavt testosteronspejl – og dermed en forrykket hormonbalance – er ofte forbundet med depression og lav selvtillid, hvilket også kan påvirke den seksuelle funktion.

Det er således oplagt at sætte fokus på testosteronniveauet, hvis du som mand oplever rejsningsproblemer. Har du igennem en længere periode oplevet lav sexlyst, træthed, udbrændthed eller nedtrykthed, kan disse være symptomer på lavt testosteron. En simpel blodprøve kan måle niveauet af hormonet.

Hvis lavt testosteron er årsagen til rejsningsproblemer, kan testosteronerstatningsterapi overvejes som en del af behandlingen. Det er vigtigt at denne behandling sker under vejledning af en kvalificeret sundhedsprofessionel, da der kan være bivirkninger og risici forbundet med hormonbehandling.

Hypogonadisme – lavt testosteron

Rejsningsbesvær som symptom

Erektil dysfunktion og nedsat lyst kan være symptomer på flere forskellige  helbredsmæssige tilstande, både fysiske og psykologiske. Det er vigtigt at forstå, at disse symptomer ikke kun påvirker seksuallivet, men også kan være indikatorer på mere alvorlige sundhedsproblemer.

Du bør derfor have fokus på din generelle sundhedstilstand, hvis du oplever impotens og manglende lyst til sex igennem længere perioder. Blandt de fysiske tilstande, som kan forårsage – og dermed er indikeret ved – rejsningsproblemer, finder vi:

  • Hjerte-kar-sygdomme: Da erektioner afhænger af blodcirkulationen, kan problemer med blodkarrene, såsom åreforkalkning (arteriosklerose), der begrænser blodgennemstrømningen i penis, føre til rejsningsbesvær.
  • Diabetes: Diabetes kan skade nerver og blodkar, hvilket ligeledes kan påvirke evnen til at opnå en erektion.
  • Højt blodtryk og højt kolesterol: Disse tilstande kan forårsage blodkarsskader, som kan hæmme blodcirkulationen.
  • Hormonelle Ubalancer: Problemer med skjoldbruskkirtlen, som kan føre til for højt eller for lavt stofskifte, kan påvirke såvel sexlysten og erektionsfunktionen.
  • Neurologiske lidelser: Sygdomme som Parkinsons sygdom, multipel sklerose og slagtilfælde kan påvirke de nerver, der er nødvendige for at indlede en erektion.

Det er derfor vigtigt, at du opsøger din læge, hvis du over en længere periode oplever problemer med at opnå erektion. En grundig medicinsk evaluering kan hjælpe med at identificere en eventuelt underliggende årsag, så du kan få den rette behandling. Erektil dysfunktion og nedsat lyst kan være symptomer på flere forskellige helbredsmæssige tilstande, både fysiske og psykologiske. Det er vigtigt at forstå, at disse symptomer ikke kun påvirker seksuallivet, men også kan være indikatorer på mere alvorlige sundhedsproblemer.

Download og udfyld spørgeskemaet

Erektionens faser

Rejsningsproblemer – et udbredt fænomen

Erektil dysfunktion er en lidelse, som er mere normalt forekommende end man måske skulle tro. Men det kan være vanskeligt at finde konkrete tal, der kan give et retvisende billede af hvor mange mænd der lider af impotens.

Selv når man tager højde for anvendte diagnostiske kriterier, vil der i forbindelse med indsamling af data være et stort mørketal inden for området. Dette skyldes, at mænd generelt tøver med at opsøge lægefaglig hjælp til behandling af rejsningsproblemer, enten fordi de ikke er oplyst om deres muligheder, eller fordi de simpelt hen skammer sig over ikke at kunne opnå en tilfredsstillende rejsning.

Det er dog alt kendt, at risikoen for erektil dysfunktion øges med alderen. Det anslås, at omkring 5% af mænd i 40-årsalderen oplever rejsningsbesvær, og tallet stiger til omkring 15-25% for mænd i 65-årsalderen. For mænd over 70 år kan forekomsten være betydeligt højere.

Studier viser, at problemer med erektion påvirker mænd over hele verden. Forekomsten varierer, men erektil dysfunktion er anerkendt som et almindeligt helbredsproblem.

Tilstanden har betydelige psykologiske og relationelle konsekvenser, hvilket gør den til et vigtigt emne når vi diskuterer folkesundhed. Og da erektil dysfunktion som tidligere nævnt kan være indikativ for alvorlige sygdomme, er det vigtigt at problemet italesættes, således at det forhåbentlig ikke vil være tabubelagt i fremtiden.

FAQ

Der kan være mange årsager til erektil dysfunktion – og ofte optræder de i sammenhæng hos et enkelt individ. Blandt de fysiske årsager finder vi

  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Diabetes
  • Højt blodtryk
  • Hormonelle ubalancer

Rejsningsbesvær kan også opstå som følge af psykologiske problemer som for eksempel stress, angst, depression, og problemer i parforholdet. Læs mere om årsager til rejsningsproblemer her (link til ”Hvorfor bliver man impotent?”)

Alle mænd oplever rejsningsbesvær fra tid til anden. Du bør være opmærksom på om du igennem længere perioder oplever, at du har

  • Svært ved at opnå erektion
  • Svært ved at opretholde erektion
  • Nedsat seksuel lyst

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, bør du søge hjælp hos din egen læge.

Du kan ikke med 100%  sikkerhed gardere dig imod erektil dysfunktion. Som beskrevet oven for, kan denne lidelse ramme alle. Der er dog nogle tiltag, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden, herunder

  • Undgå rygning
  • Nyd alkohol i moderate mængder
  • Spis sundt – og hold vægten
  • Dyrk regelmæssig motion

Hvis du vil vide mere om forebyggelse af impotens, så læs mere her (link til ”Kan impotens forebygges?”)