Impotens behandling med fokuserende ShockWave (FSW)

Rationalet for at anvende FSW for at modvirke manglende rejsningsevne / Erektil Dysfunktion (ED) er, at chok-lydbølger kan forbedre blodgennemsstrømningsevnen i penisområdet. Man påvirker penisskaftet og mellemkødet med lydbølger, så der opstår en mikro traumatisering af vævet, samtidigt stimuleres nerveenderne i området.

Vævets slås lidt i stykker, og kroppen bygger vævet op igen, bl.a. med flere , nye blodkar. Det er en proces som først er afsluttet 10-12 uger efter sidste behandling.

Anbefalinger for at komme i betragtning til behandling
Mænd, der i længere tid har oplevet impotens /ED defineret som:
Reduceret eller delvis ophørt evne til:

  • Seksuel aktivitet, som indbefatter samleje, kærtegnelse, forspil og masturbation.
  • At gennemføre et samleje, defineret som penetration af partner.
  • Seksuel stimulering, hvilket indbefatter forspil med partner, at betragte erotiske billeder/ film.
  • Ejakulation – udløsning af sæd fra penis (eller følelsen af dette).

Mænd, der reagerer positivt på lægemidler o. lign. (er i stand til at gennemføre et samleje)
Mænd, der har ringe eller ingen reaktion på lægemidler, piller o. lign.
Mænd, hvor impotens er en bivirkning efter brug af medicin, bl.a. blodtryks sænkende-, kolesterolsænkende- og diabetes medicin, kan respondere positivt. Der tages forbehold for effekten.

Eksklusions kriterier:

  • Neurologiske sygdomstilstande
  • Cancer inden for de sidste 5 år

Et spørgeskemaskema omhandlende impotens kan udfyldes før behandlingen. Dette skema er en dansk oversættelse af International Index of Erectile Dysfunction og indgår i vurderingen af behandlingseffekten.

Download og udfyld spørgeskemaet

Lægeligt:

Man bør være patologisk udredt lægeligt. En lægehenvisning med oplysninger om medicin mv. er velkommen, men ikke nødvendig.
Det vil være er fordel, hvis der foreligger en urologisk udredning

Behandlingen:

Udføres af erfaren chokbølge terapeut og foregår i et aflåst og afskærmet behandlingslokale uden afbrydelser.
Man afklæder sig bukser og underbukser, anvender engangs desinficerende servietter af hensyn til almen hygiejne. Af samme hensyn påfører behandleren sig undersøgelses-vinyl-handsker.

  • Patienten ligger på ryggen på briksen med understøttede, let spredte ben.

Herefter arbejdes med ShockWave under påførelse af ultralydsgel, på

  • Mellemkødet (perineum)
  • Penis skaftet fra siderne- og fra oven

Klinikken har valgt at indrage behandling af mellemkødet, i modsætning til andre ED klinikker, der udelukkende behandler penis skaftet. Vi oplever at mange mænd allerede reagerer efter få behandlinger. Dette kan ikke forklares med, at der allerede er sket ny kardannelse. Vi antager at der sker en neuromuskuklær påvirkning: penisområdet og hjernen bliver stimuleret og forbundet.

Man vil eventuelt opleve en lettere “stikken” eller “gnistren” i nogle områder, og de efterfølgende dage efter behandlingen kan man føle lidt “uro” i området, som et tegn på forandring. Det er vigtigt at behandlingen kan mærkes, for udover at danne nye blodkar, også at kunne stimulere nervesystemet og øge behandlingseffektiviteten.

Der er ingen risiko, og ingen kendte bivirkninger ved behandlingen, ud over at man måske kan mærke at det “arbejder” i timerne eller dagene efter. Mange oplever, at behandlingen mindsker behovet for at stå op og tisse flere gange om natten.

Et behandlingsforløb består som minimum af 5 behandlinger med ca. 4-7 dages interval. Chokbølgebehandlingen varer ca. 12-15 minutter pr. gang. Erfaringer viser 5-10 behandlinger er nødvendige for at opnå det ønskede resultat.
Den samlede behandlingstid er 4-5 uger.

Resultater efter behandlingen mod impotens

Effekt af behandlingen kan vise sig allerede efter ca. 3 uger. Den samlede gevinst af behandlingerne vil vise sig efter 10-12 uger, da det er den tid, ny-kardannelsen tager. Der kan måles øget blodgennemstrømning allerede efter to behandlinger.

Langtidsvirkningen ser ud til at holde mindst 6 mdr., jvf. de udenlandske studier.

 

Læs mere om behandling med Shockwave.

Se video med behandlingen af ed / impotens